Variant op spaghetti carbonara

Variant op spaghetti carbonara

Van alle simpele spaghetti gerechten blijft de carbonara een favoriet. Het voelt een beetje als vloeken in de kerk, maar het toevoegen van de tomatensaus geeft een diepere laag in de beleving van de carbonara saus. Voor de video uitleg, zie Instagram.

Ingrediënten (voor vijf porties):

  • 500g spaghetti
  • 6 eieren (2 hele + 4 eidooiers)
  • 125g Parmigiano Reggiano geraspt
  • 60g Pecorino geraspt
  • 250g pancetta in blokjes gesneden
  • 175g tomatensaus
  • zout en peper

Variatie: vervang de tomatensaus door de wortelsaus voor een iets lichtere, fris zoete versie.

Bereidingswijze:

Breng een pan met gezouten water aan de kook. Voeg de spaghetti toe en kook volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar.

Verwarm een bodempje water op matig vuur. Haal de tomatensaus uit de vriezer en snijd het blok door de helft. Leg de saus in de pan en laat deze op middelhoge temperatuur smelten. Roer af en toe en haal de pan van het vuur zodra het kookpunt na ongeveer 8 minuten is bereikt.

Verhit een grote koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de pancetta toe en bak, af en toe roerend, tot ze knapperig beginnen te worden, ongeveer 5 minuten.

Meng ondertussen in een middelgrote kom de 2 eieren en 4 eidooiers, geraspte kaas, zout en peper uit de molen en klop goed. 

Zodra de pancetta knapperig is, giet een deel van het spekvet af zodat er ongeveer 3 eetlepels vet in de pan overblijven. Voeg de pancetta aan de pan met tomatensaus toe en kook, al roerend, ongeveer 1 minuut. Haal de pan van het vuur.

Giet de spaghetti af en bewaar 1 kopje pasta water. Doe de spaghetti terug in de pan (van het vuur af) en voeg het spek-tomatenmengsel toe.

Sprenkel, terwijl je constant roert, langzaam 1/2 kopje van het hete pasta water in het losgeklopte eimengsel tot het goed gemengd is. Sprenkel het getemperde eimengsel langzaam in de spaghetti, en meng de spaghetti constant en krachtig, totdat het goed is verwerkt en smeuïg is. Sprenkel er meer pasta water bij indien een dunnere consistentie gewenst is.

Serveer in kommen met meer kaas en zwarte peper.

.

Terug naar blog