
Kippenborst met wortelsaus en groenten
Share
Een simpel vlees + groenten recept met een fluweelzachte wortelsaus. Perfect voor een doordeweekse dag. Voeg aardappel(puree) toe voor eventueel gewenste koolhydraten. Dit recept is geschikt voor een kippenborst met of zonder huid. Voor de video over de bereiding van dit gerecht, zonder huid, staat op Instagram.
Ingrediënten (voor twee porties):
- kippenborst met of zonder huid
- druivenpitolie (olijfolie kan ook)
- 1 stronk broccoli
- 1 teentje knoflook
- 80g wortelsaus
- geblancheerde amandelen
- rode peper
- 1/4 citroen
- olijfolie
- zout en peper
Variatie: ook lekker met de zoete aardappelsaus of de pepersaus. Meer zin in een koude saus? De chipotle ketchup of de zoete mosterd passen hier ook uitstekend bij!
Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 110 °C.
Kippenborst met huid: de huid van gevogelte bevat al voldoende vet dat zal vrijkomen in een hete pan, dus het is niet nodig om olie toe te voegen aan een kippenborst met huid. Leg de filet met de huidkant naar beneden in een hete pan op middelhoog tot hoog vuur. Druk lichtjes aan om een gelijkmatige bruining te bevorderen. Na ongeveer 30 seconden, zet het vuur iets lager. Schroei alleen de huidkant dicht gedurende drie tot vier minuten; laat de kant zonder huid rauw. Leg de filet met de huidkant naar boven op een koude schaal of plaat die in de oven kan. Bestrijk met extra olie en breng op smaak met zout en peper.
Kippenborst zonder huid: gevogelte zonder huid moet aan beide kanten worden ingesmeerd met olie om een extra krokante korst te krijgen. Leg de kippenborst in een hete pan op middelhoog tot hoog vuur. Druk lichtjes aan om een gelijkmatige bruining te bevorderen. Schroei beide kanten van de kippenborst gelijkmatig dicht, ongeveer 2-3 minuten per kant. Leg de kippenborst op een koude schaal of plaat die in de oven kan. Bestrijk met extra olie en breng op smaak met zout en peper.
Schuif de plaat met de kip in de oven en gaar in ongeveer 15 minuten tot de gewenste gaarheid.
Verwarm een bodempje water op matig vuur. Haal de wortelsaus uit de vriezer en snijd iets minder dan een kwart van het blok saus af, leg de saus in de pan en laat deze op middelhoge temperatuur smelten. Roer af en toe en haal de pan van het vuur zodra het kookpunt na ongeveer 6-8 minuten is bereikt.
Snijd intussen de broccoli in roosjes, de geschilde steel van de broccoli in stukjes en de knoflook in plakjes. Hak de amandelen in tweeën en snijd de rode peper in stukjes.
Zet een steelpan op middelhoog vuur, voeg olie toe en verwarm. Doe de steel van de broccoli, de knoflook en de amandel in de pan en bak totdat de amandel kleur begint te krijgen. Voeg dan de rode peper en de broccoli roosjes toe en bak 3 minuten op vrij hoog vuur. Stoom de groenten door een scheutje water in de pan te doen.
Haal de groenten van het vuur, hevel ze over in een kom en meng met olijfolie, zout, peper en citroensap.
Haal de kip uit de oven, snijd in reepjes en serveer direct met de groenten en de wortelsaus.